Klik om meer te zien

Omgeving

tureluur

Natuurgebied Plan Tureluur

Het Hof van Alexander is direct gelegen aan het natuurgebied Plan Tureluur, en dan specifiek aan het vogelgebied De Prunje.

Na de Watersnoodramp in 1953 zijn de Deltawerken aangelegd. De Oosterschelde kreeg een stormvloedkering. Deze dam bracht de broodnodige veiligheid in dit gebied, maar veroorzaakte ook schade aan de natuur. Zo ging de geleidelijke overgang tussen zout en zoet land deels verloren. Hierdoor verdwijnen slikken en platen deels onder water. Kustvogels hebben zo geen plek meer om te broeden of om voedsel te zoeken.

Om de typische Zeeuwse planten en dieren terug te brengen, is Plan Tureluur in het leven geroepen. Vooral aan de Zuidkust van Schouwen-Duiveland worden nieuwe natuurgebieden aangelegd. Water speelt hierin een belangrijke rol. Voor de planten en dieren die in dit natuurgebied leven, is water namelijk een belangrijke voedselbron. Met dit natuurontwikkelingsproject wordt het vroegere landschap teruggebracht, maar dan met behoud van de belangrijke dijken en de Oosterscheldekering die het achterland beschermen.

(Bron: Natuurmonumenten.nl)

nationaal park oosterschelde-2

Rust, ruimte en stranden

Kent u het gevoel, dat u niets hoort? Niets meer dan alleen het ruisen van de wind of het klapperen van de vleugels van een vogel?

Hier in Schouwen-Duiveland kunt u de stilte horen! In alle vier de windstreken kunt u erop uit trekken, om te genieten van weidse blikken en zilte luchten. Vier seizoenen lang! Om even tot uzelf te komen, of om samen te fietsen of te wandelen.

Het is vier seizoenen lang strandweer! Op de diverse stranden met een gezamenlijke lengte van 21 km, is er voor elk wat wils. Familiestranden, natuurstranden, maar zeker ook de watersporter komt hier aan zijn trekken. Natuurlijk zijn veel strandtenten vanaf het vroege lenteseizoen al open voor de liefhebber, die kou trotseert om het schouwspel van water en wind te zien. Vanaf het Hof van Alexander ben je in 10 minuten bij het (familie)strand in Westenschouwen, en in 15 minuten op de Brouwersdam waar je in de hippe lounge-beachbars kunt genieten van een zomerse cocktail of je klaarmaakt voor een van de activiteiten, zoals kitesurfen, buggykiten en stuntvliegeren. Gewoon een handdoek neerleggen en genieten van de ondergaande zon kan natuurlijk ook! Het simpele leven is een feestje!

kerkwerve

Dorpjes en stadjes

Dagenlang kun je ronddolen in de vele karakteristieke stadjes en dorpen welke Zeeland rijk is.

Zierikzee is de hoofdstad van Schouwen-Duiveland en heeft sinds 1971 een beschermd stadsgezicht. Ook mag Zierikzee zich monumentenstad noemen. De stad telt wel 568 monumenten. Het bekendste monument is de Sint-Lievensmonstertoren, die in de volksmond ook wel de Dikke Toren wordt genoemd.

Bijzonder leuk zijn ook de authentieke dorpen Dreischor, Bruinisse, Brouwershaven en aan de andere kant van het eiland van Schouwen-Duiveland, de iets mondainere plekken Burgh-Haamstede en Renesse.

Natuurlijk liggen de eilanden Noord- en Zuid-Beveland en Walcheren op korte afstand en is een bezoek aan Middelburg en Goes zeker een leuke besteding van de dag!

Evenementen 2019
Marktdagen
Evenementen 2019

Er is veel te beleven in onze regio. Onderstaand treft u een opsomming van aantrekkelijke evenementen aan.

   
MEI
3Lentemarkt Westenschouwen
18Zierikzee 800 jaar
18Lentemarkt Renesse
30Hemelvaartsmarkt Burgh Haamstede
JUNI
1Renessedag
5Paardenmarkt Zierikzee
8Pinkstermarkt Zierikzee
9Pinkstermarkt Renesse
15-23Kunstsschouw 2019
21-23Foodtruckfestival Brouwersdam
22Kerstmarkt Renesse
27-29Concert at Sea
29Zeeuwse dag van het paard, Oosterland
JULI
6Avondmarkt Renesse
13Brouwse Dag
13Avondmarkt Burgh-Haamstede
18-20Visserijdagen Bruinisse
20Avondmarkt Renesse
23-25Fletcher Foodtruck festival
27Avondmarkt Burgh-Haamstede
AUGUSTUS
3Beachboom Festival
3Avondmarkt Renesse
3-4Trekpaardenspektakel Noordwelle
10Burghse Dag
17Toeristische markt Zierikzee
22-24Havendagen Zierikzee
24Avondmarkt Renesse
SEPTEMBER
6-8Festival aan Zee
14Fjoertoermarkt Renesse
Markten 2019
Zierikzeedonderdag
Renessewoensdag
Brouwershavenmaandag (juli en augustus)
Burgh Haamstededonderdag (juli en augustus)
Goesdinsdag en zaterdag

Marktdagen

Wilt u eens door één van de gezellige markten in Zeeland lopen? Laat de kans niet lopen zolang u in de buurt bent!

  
Maandag
DinsdagGoes
WoensdagRenesse
DonderdagMiddelburg, Zierikzee
VrijdagVlissingen
ZaterdagGoes

Bezienswaardigheden